Nieuws

Transformatie De Bankier naar 10 appartementen

Verzetsheld Walraven van Hall (1906-1945) krijgt een eerbetoon op gebouw De Bankier aan de Westzijde.

Transformatie De Bankier naar 10 appartementen

Begin dit jaar is Pronk Bouw gestart aan de transformatie van het gebouw De Bankier naar 10 appartementen. Naar verwachting wordt dit fantastische project eind dit jaar opgeleverd. Hieronder lees je het artikel van het Noordhollands Dagblad over het bouwproject De Bankier.

"Verzetsheld Walraven van Hall (1906-1945) krijgt een eerbetoon op gebouw De Bankier aan de Westzijde. Warme woorden die een secretaresse van de Binnenlandse Strijdkrachten sprak over ’de bankier van het verzet’ worden metershoog in de zijgevel van het pand gemetseld.

In Zaandam herinnert weinig aan Van Hall. Hij heeft een eigen straatje in de verzetsheldenbuurt en zijn naam prijkt op de ’Bekende Zaankanters-balk’ in het gemeentehuis. Met broer Gijs van Hall bedacht hij de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis. Ze vergaarden miljoenen guldens waarmee onder andere verzetsorganisaties en onderduikers werden ondersteund. Erik Schaap, auteur van ’Walraven van Hall, premier van het verzet’ maakt zich al jaren sterk voor een prominentere herinnering aan ’Wally’. Bij SBM Bouw uit Koog aan de Zaan, ontwikkelaar van De Bankier, vond hij gehoor. Zaanstad subsidieert het metselwerk dat door Erik Hoogendorp werd ontworpen. De grafisch ontwerper haalde het citaat van de secretaresse uit Schaaps boek: ’Als Wally ergens binnenkwam, was iedereen in vijf minuten gelukkig’.

De naam van het pand is al een verwijzing naar Walraven van Hall. Het staat op de plek waar de bankier in 1940 met zijn gezin kwam wonen. Zijn huis, op nummer 42, en het naastgelegen nummer 40 werden in de jaren zestig gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een weinig fraai gebouw waarin onder meer Big Bazar was gevestigd.

Bankier-4

Te massaal
De verbouwing van het pand is afgelopen april van start gegaan. Het oorspronkelijke plan, ontworpen door Studio Vlaar, bestond uit twaalf appartementen met winkelruimte op de begane grond en een extra bouwlaag erbovenop. De werkzaamheden werden een jaar vertraagd omdat het plan moest worden aangepast, zegt aannemer Cas Pronk van Pronk Bouw uit Heemskerk. Het bouwwerk was te massaal en werd teruggebracht van twaalf naar tien woningen. „Toen alles rond was, zijn we vol gas aan de slag gegaan. Bijna alle woningen waren immers al verkocht.” Ook de laatste woning, een van de twee penthouses, is volgens hem deze week onder voorbehoud verkocht. De appartementen variëren in grootte van 55 tot 100 vierkante meter en kostten 230.000 tot 465.000 euro.

Het gebouw wordt naar verwachting half november opgeleverd. Voor de officiële onthulling van het eerbetoon aan Van Hall is nog geen datum bekend."

Contact opnemen

Wilt u meer informatie, of heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Contact